Hatalı Hesaplanan Gümrük Vergisine itiraz Nasıl Edilir?

Yurt dışı alışverişlerin son zamanlarda bitmez çilesi gereğinden fazla hesaplanan gümrük vergileri. Aliexpress ve benzeri sitelerden alışveriş yapanlar bu sorunla karşılaşabilmektedirler. Hatalı hesaplanan gümrük vergisine itiraz etmek için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz. Yanlış hesaplanan gümrük vergisi nedeniyle bazı ürünlere haddinden fazla, bazı şanslılara ise haddinden az! vergi çıkıyor. Bu gereğinden fazla çıkan vergilere itiraz etmenin bir kaç yolunu sizler için araştırdık.

Gümrük Vergisine itiraz etmeden bilmeniz gerekenler:

  • Eğer Ürününüz ek vergilere tabi ise yüksek bir gümrük vergisi olmayabilir. (örn. TV box %40+7 EUR Gümrük vergisi Uygulanır) Gümrük vergileri nasıl hesaplanır? hesaplamak için tıklayınız.
  • Eğer itiraz ederseniz paketinizin teslimatı 1 ay daha gecikebilir.
  • Türkiye’deki gümrük vergilerine itiraz etmek için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
  • Gümrük vergisi beyanı: Gümrük vergisi beyanının eksik veya yanlış olduğunu düşünüyorsanız, bu beyanın kopyasını ve itiraz nedenlerinizi belgelendirin.
  • Gümrük Müdürlüğüne başvuru: Gümrük Müdürlüğüne başvuru yaparak itirazınızı yazılı olarak sunun. Başvurunuzda gümrük vergisi beyanının kopyasını, belgelendirilmiş itiraz nedenlerinizi ve gerekli kanıtları ekleyin.
  • İtiraz yargısı: Eğer Gümrük Müdürlüğü itirazınızı kabul etmezse, yargıya başvurabilirsiniz.
  • Bu adımlar genel bir yol haritasıdır ve her durumda geçerli olmayabilir. Ayrıntılı bir danışmanlık almak için avukat veya gümrük müşaviri ile iletişime geçebilirsiniz.

Hatalı Hesaplanan Gümrük Vergisine Nasıl İtiraz Ederim?

İlk yapmanız gereken takip numarasını PTT kargo takipten kontrol edin. Kesilen gümrük vergisi çok yüksek ise paketinizi teslim almayın. Ürünü postacı getirdiği anda, “vergi itirazı nedeniyle İstanbul Uluslararası Pim’e” gidecek diyerek not düşürün, bazen vergiler yerel PİM’lerde de çıkabiliyor, eğer yerel pim de çıkarsa oraya gidecek diye belirtiniz. Vergi itirazı ibaresini mutlaka yazdırmalısınız. Yoksa ürün geri Menşei ülkesine gidebilir.

Gümrük Vergisi İtiraz Dilekçesi

gümrük vergisine itiraz
Pin
ÖRNEK 1

Örnek 1 deki gibi bir dilekçe hazırlayın ve ekine: Kredi kartı ekstresi veya hesap özeti ekran görüntüsü, hangi siteden aldıysanız siparişinizin ekran görüntüsü, siparişin size ait olduğunu ispatlamak adına kimlik fotokopinizi ekleyin. Bu evraklar ile paketinizin beklediği PTT’ye dilekçeyi teslim edin. Buna ek olarak aynı zamanda CİMER üzerinden de başvuru oluşturmalısınız.

2.Fazla Hesaplanan Gümrük vergisine Cimer İle İtiraz :

Cimer’e e-devlet ile giriş yapın. İtiraz edilecek kurum olarak Ticaret Bakanlığı‘nı seçin.

Örnek metin: Merhaba, …….. takip nolu yurtdışı gönderime …. TL vergi çıktığını öğrenmiş bulunmaktayım. Ben bu ürünü ……$ ( TL ile aldıysanız TL olarak belirtin) satın almıştım. 4458 sayılı kanunun 24. Maddesinde yer alan “1- İthal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedelidir.” hükmüne ve ekte sunduğum ödeme belgelerine istinaden gümrük vergisinin tekrar hesaplanmasını arz ederim.

Ürün hala size ulaşmadı ise ek olarak bunu da belirtmeniz faydanıza olacaktır:
(Ürün gelince vergi itirazı nedeniyle tekrar size göndereceğim, Ürünün yurt dışına iade edilmemesini rica ederim.)

Ekine: Kredi kartı ekstresi veya hesap özeti ekran görüntüsü, hangi siteden aldıysanız siparişinizin ekran görüntüsü, siparişin size ait olduğunu ispatlamak adına kimlik fotokopinizi ve takip ekranını (vergi görünecek şeklinde) eklere ekleyin ve başvurunuzu yapın.

Bundan sonra yapmanız gerekenler beklemek, arada PTT sisteminden vergiyi kontrol etmek ve CİMER’den gelecek cevabı arada bir kontrol etmek.

Bugünlük bu kadar aklınıza takılanları konu altından sorabilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın.


İlginizi Çekebilir

“Hatalı Hesaplanan Gümrük Vergisine itiraz Nasıl Edilir?” üzerine 29 yorum

  1. Merhaba,
    Benimde başıma geldi.350₺lik bir ürün için 350+vergiler ile 374₺ gümrük vergisi geldi.Ptt ile görüştüm, Havalimanı/gümrük müdürlüğü numarası verdi fakat bu hatta kargo için tuşlama yaptıktan sonra 5kez çalıp kapanıyor.Farkli saatlerde 20-30kez aradım ama hep aynı şey.. Cimer’e yazdım fakat 10 gün kadar sonra olumsuz cevap geldi.4441788 nolu hat bana teslim almamamı ,PTT ye gümrük vergisine itiraz dilekçesi yazmamı istedi.Sadece merkez şubelerde dilekçe verildiğini söylediler bende gişeden sıra aldım ve büroya yönlendirdiler.Buradaki örneğe benzer bir dilkekce yazdım.22 Euro altında ve ikinci el bir ürün olduğunu da belirttim.En sona da iletişim bilgilerini ekledim.Bana mail adreslerini verdiler ve fatura yi gondermemi istediler.Bende fatura aldığım sitedeki ürünün linkini ve banka dekontunu gönderdim.Daha sonra ürün tekrar Istanbul gümrük müdürlüğe gitti.İade olarak gözüküyor bu süreçte ama bu normalmiş.Takip kodundan kontrol ettim.1hafta kadar sonra gümrük vergisi %30 olarak yansıtıldığı gördüm.Fiyat 134₺ olarak değişti ve şuan tekrar adresime gönderildi,gelmesini bekliyorum.
    Kısaca kargoyu vergiye itiraz edeceğinizi söyleyerek gönderip ,merkez şubeden dilekçe yazarak süreci takip edebilirsiniz.Araya resmi tatil girince ben 5gün geç gittim ama siz takip edip fazla bir fiyat görürseniz gelmesini beklemeden de itiraz edebilirsiniz.Yazdigim numarayı arayarak dilekçenin yürürlüğe girip/girmediğini de öğrenebilirsiniz.

    Yanıtla
  2. 28.12.2021 tarihinde http://www.aliexpress.com üzerinden sipariş ettiğim paket 12.01.2022 tarihinde Türkiye’ye giriş yapmıştır. Oluşan kur farkı dahil toplam 781,32 tl ödemiş olduğum ve 160 tl gümrük vergisi yansıması gerektiği halde siparişime gümrük işlemleri sonucu gümrük vergisi ve sunum ücreti toplamı 497.72 tl vergi çıkartmışlar.
    Önceden İstanbul İkitelli osb içinde bulunan aykosan sit. olan ve vatandaş olarak ulaşılabilir konumdaki ukim yeni havaalanına taşınmış vatandaşın gidememesi için her şeyi düşünmüşler bir kere ulaşım yok otobüsten indikten sonra kendi aracınız yoksa 6.5 km yürüme mesafesi var.Ha kendi aracınız var hgs okutmadan geçiş yapılamıyor evet alana girişte hgs sistemi var.İnat bu ya otostopla yere ulaştım güvenlikler birbirine baktı vatandaş görmeye pekte alışkın değiller tabi biriyle bereber İstanbul Posta Gümrük Müdürlüğüne çıktık aynı bina da 3 katta onlarda şaşırdı tabii bende olsam şaşırırdım.Olayı anlattım dilekçe yazmanız lazım dendi dedim hazır ödeme belgesi ve sipariş gösterir belge dendi onlarda mevcut dedim kayda soktular evrakları 2 gün içinde sonuçlanır dediler tabiki olmadı cimerdende yazdım halen bekliyorum ürünüm ptt şubede bekliyor şubeye bırakılan paketler 1 hafta bekliyormuş onuda öğrendim bu vesileyle..
    Ayrılırken yine otostopla otobüslere gidebildim tabi bir devlet kurumunun böyle bir yere taşınması korkunç bir zulüm vatandaşa aldığım ürün 55 dolarlık bir bisiklet kıyafeti paketin üstüne kalemle 180 dolar yazılıp o vergi çıkarılmış oda ayrı bir zulüm tabiki bir gelişme olunca buraya yazarım.
    İstanbulda olup gitmesi icap edenler için İett’nin h1,h2, h3,h6,ve h8 hatlarını öneririm en uygun onlar çift bilet kesiyor. inşaallah kimsenin işi düşmez ama ne yazıkki öyle olmuyor..
    Ukim açık adresi:Tayakadın Mah. Terminal Cad. No:1 Arnavutköy/İSTANBUL

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Upim’de tutulmuyor muydu paketiniz? genelde vergi işlemleri upim de oluyor. Upime gittinizmi? itirazınızın sonucunu merakla bekliyoruz. İndirim olacaktır.

      Syg

      Yanıtla
      • Maalesef keşke paket orada olsaydı direk itirazımı yapıp ücretini ödeyip teslim alırdım pazartesi 10 gibi vergi sistemde gözüktü ben salı günü gidebildim ukime salı sabahtan ptt şubeye gitti paket o yüzden işler karıştı.

        Yanıtla
    • T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 20.01.2022 tarihinde yapmış olduğunuz 22……. sayılı başvurunuz 01.02.2022 tarihinde İSTANBUL POSTA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevaplanmıştır:

      Başvurunuz Konusu gönderinin fiziken muayene edilmesi gerektiği anlaşıldığından eşyanızın gümrüklü ambara getirilmesi hususunda Uluslararası Posta İşleme Merkezi Müdürlüğüne bilgi verilmiştir. Gönderinin fiziki incelemesi yapılarak yapılarak tarafınıza bilgi verileceği hususu tebliğ olunur.

      12 gün üstüne cimerden gelen cevap ve paketim halen ptt şubesinde bekliyor yeniden vergilendirilmesi için ukime geri dönmesi lazım ancak bir türlü dönemedi. of of….

      Yanıtla
      • Merhaba,

        Bu olumlu bir durum . Tekrar vegiler hesaplanıp tarafınıza bilgi verilecektir. Tek sorun zaman kaybı. Umarız kısa sürede hallolur.

        Syg

        Yanıtla
      • Evet paketi nihayet bugün teslim alabildim. Ülkeye girdikten 55 gün sonra..
        Olması gereken ücretten vergilendirme yapıldı 169tl gümrük vergisi ödedim.
        Bürokrasi çok ağır işliyor Allah kimseyi düşürmesin..
        Herkese hayırlı alışverişler

        Yanıtla
        • merhaba,

          Güle güle kullanın . yavaş ,şlesede halletmeniz sevindirici. Sizde güle güle kullanın.

          Syg

          Yanıtla
  3. Merhaba hollanda dan kargom geldi içinde Yeğenimin küçülen kıyafetleri var yeni hiç bir ürün yok bir tek cikolata dahı yok daha oncede bu sekılde kargo geldi ama ucret ödemedim ama bu kargo kapıma geldi 1250tl gümrük vergisi çıktı sıfır bir ürün yok vergiye tabi hıc bırsey yok içerisinde bu nasıl olabilir neye göre vergılendırebilirler

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Paketi teslim almadığınızı düşünerek, gümrükleme yapan pime şahsen başvurmanız gerektiğini düşünüyorum. Yada cimer üzerinden durumu ticaret bakanlığına bildirin.

      Syg

      Yanıtla
  4. Merhaba ben itiraz dilekçemi bile verecek muhattap bulamıyorum. Ptt merkeze gidiyorum gümrüğe götürün diyorlar gümrüğe gidiyorum bu vergilendirme istanbul gümrükte yapılmış bizlik bir durum değil diyorlar. Beş altı tane kargom var iki numara 37 ve 38 babet aldım satıcı iki paket halinde yollamış birine 15tl vergi yazmışlar birine 1300tl vergi yazmışlar. Aldıgım üç dört çantayada 2000tl 780tl 1250tl gibi vergilendirmeler yapılmış hepsi için cimerede başvurdum ama cimerde bana itiraz dilekçesi yazın ve gönderinin oldugu ptt ye verin dedi. Ama almıyolar en son ısrar ettim aldılar sürekli takip ediyorum dilekçeleri göndermediler. İstanbul gümrük arıyorum bize ne dilekçenizi ne kargonuzu göndermediler diyorlar benim ne yapmam gerekiyor beş tane kargom böyle açıkta yardımcı olur musunuz benimle iletişime geçebilir misiniz lütfen yol gösterin

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Paketler teslim almayın. Bir kaç gün sonra paketler gümrükleme merkezine geri döner oraya gidip şahsen başvurun. Size Önerebileceğim ek durum bu . Cimerden ticaret bakanlığı üzerinden başvuru yaptığınızda ptt ye başvurun diye dönüş yapmaması lazım. çantalar ünlü markaların emitasyonu ise yüksek hesaplanmış olabilir.

      Syg

      Yanıtla
  5. merhaba ben yurt disindan shein diye bi siteden birkac urun satin aldim indirim kodu puan cuzdanimdaki para bunlarla odedigim icin de odedigim tutar 00tl gozukuyor bu bana sorun cikartir mi acaba ve bu fiyat uzerinden mi hesaplamalari gerekir gumruk vergisini?

    Yanıtla
  6. prosense ltd. den almış olduğum 2 adet motosiklet ampulün değeri 82 tl dir kargo dahil dir hiçbir ödemem olmadığı halde 1500 tl. gümrük vergisi çıkmış bu nedenle kapıma kadar gelen ürünü alamadım.başıma ilk defa gelen bir olay olduğu için ne yapacağımı bilemedim,sonra ürüne ulaşmaya çalıştım fakat enson uluslararası posta işleme merkezinde olduğunu öğrendim onların müşteri hizmetlerini aradığımda ürünün çine geri gönderildiğini söylediler.fakat çindeki satıcıyla irtibat halindeyim eline hala ulaşmadığını söylüyor ulaşınca paramı iade edecekmiş.2 ay oldu eline nasıl ulaşmaz,gümrük vergisindeki yanlışlığın cezasını niçin ben çekiyorum,bu ne lakaytlıktır,niye görevlerini düzgün yapmıyorlar. derdimi kime anlatacağım.nasıl bir çözüm önerirsiniz

    Yanıtla
    • Anlaşmazlık devam ediyormu? Bu süreç biraz sancılı olacaktır. Umarım bir anlaşmazlığa sahipsinizdir. Eğer yoksa satıcının sözüne güvenmekten başka çare yok gibi görünüyor. Eğer Ülkemizden çıktıysa artık gideceği ülkenin sisteminden takip etmeye devam edebilirsiniz. umarım kısa sürede probleminiz çözülür.

      Yapılan büyük bir hata . o anda itiraz etseydiniz düzeltilebilirdi.

      Syg

      Yanıtla
    • Merhaba,

      Deneyebilirsiniz. Denemekten bir zarar çıkmaz. Sonuçlar hakkında bizleride bilgilendirebilirsiniz.

      Syg

      Yanıtla
  7. “Minimum vergi tutarı 16.5 TL’dir. Her ne alırsanız alın bu vergi çıkar.”

    Bu cümleniz doğru değil. Düzeltmenizi öneririm. Minimum vergi tutarı 8,80 TL’dir. Bunun üzerine ödenen tutarın %20’si eklenir. Hediye gelen bir ürün olabilir veya ödenen tutar 0,01 TL olabilir. Bu durumda gelmesi gereken vergi miktarı toplam 8,80 TL’dir.

    Bana 24 TL vergi çıkmıştı, itiraz ettim ve 9 TL’ye düştü.

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Daha önce hiç karşılaşmadım itiraz ederek düşürmüş olabilirsiniz. Sizin dediğinizde doğru. İlginiz için teşekkürler.

      Syg

      Yanıtla
    • kardeş bende itiraz dilekcesi verdim urun su an ist başakşehir de bekliyor yaziyor ptt de…..bundan sonraki surec nasil işliyor ? eve ptt den cevap mektubu mu geliyor acaba ?..yoksa fiyat yeniden belirlenip . oldugumuž şehirdeki ptt yemi geliyor direk ?

      Yanıtla
      • Merhaba,

        İstanbul’da ikamet ediyorsanız beklemeyin şahsen gidip başvurun. Ödeme ekranı ve kimliğinizle orada vergiye müdahale ettirebilirsiniz.

        Syg

        Yanıtla
  8. merhaba, bana aslında hediye olarak gönderilmiş fotoğraflar ve dökümanlar gümrüğe tabi tutulmuş. Gümrük değeri 17 dolar olarak yazılmış ama aslında alınmamış şeyler. Buna nasıl itiraz edebilirim acaba? ya da buradaki gibi aynı şekilde itiraz ederek yabancı arkadaşımın bir dilekçesini kanıt olarak mı göndermeliyim? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba,

      İkinci el yada şahsi eşya olduğunu belirterek itiraz etmeyi deneyebilirsiniz. Paketin açıldığını sanmıyorum.

      Syg

      Yanıtla
  9. Eğer ürünü indirim çeki kullanarak almış isek, vergi uygulanırken esas alınan ücret indirimsiz hali midir ? Yoksa sadece alırken ödemiş olduğumuz miktar mı dikkate alınır? Mevzuatte “satış bedeli” denilmiş bu konuda bilginiz var mı?

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Ödediğiniz tutar üzerinden vergilendirilmesi gerekir. Kanıt olarak satın alınan sitenin ödeme ekranını sunabilirsiniz.

      Syg

      Yanıtla
Yorum yapın

Grupanda