Gümrüğe Takılan Ürün Nasıl Alınır? Vergisi Nasıl Ödenir ?

Yurt dışı alışverişlerde oluşabilecek problemlerden biri: Ürünün gümrüğe takılması. Son zamanlarda sıkılaşan gümrük kuralları yüzünden bir çok ürün gümrüğe takılıyor ve çoğumuz gümrüğe takılan ürünümüzün geri menşei ülkesine dönüşünü izliyoruz. Peki gümrüğe takılan ürün nasıl anlaşılır? Gümrüğe takılan ürün nasıl gümrükten teslim alınır? Gümrük ücretleri, vergileri nasıl ödenir? Sizler için bugün bu konuları anlatacağız.

Ürünün Gümrüğe Takıldığını Nasıl Anlarım?

  • İlgili alışveriş sitesi üzerinden yapılan siparişlerin durumunu takip edin: Sipariş durumunu İlgili alışveriş sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Sipariş sayfasına giderek güncel durumu ve sevk tarihlerini kontrol edebilirsiniz.
  • Kargo takip numarasını kullanın: İlgili alışveriş sitesi üzerinden yapılan siparişler genellikle bir kargo takip numarası verilir. Kargo takip numarasını kullanarak güncel kargo durumunu ve sevk tarihlerini kontrol edebilirsiniz.
  • paketiniz uzun süredir gümrükte bekliyorsa gümrüğe takıldığından şüphelenebilirsiniz.
  • Gümrük ile iletişime geçin: Eğer siparişinizin gümrüğe takıldığını düşünüyorsanız, gümrük ile iletişime geçebilirsiniz. Gümrük müdürlüğü size siparişinizin durumunu ve neden takıldığını açıklayabilir.

Sipariş Neden Gümrüğe Takılır?

Siparişiniz aşağıdaki durumlardan dolayı gümrüğe takılmış olabilir:

  1. Gümrük sınırları dışında sipariş verme: Türkiyede geçerli olan gümrük sınırları 150 EUR fiyat üst sınırdır. Bu fiyatın üzerinde beyanname hazırlamanız gerekecektir. Bilmeniz gereken bir diğer konuda adet sınırıdır. ayda en fazla 5 paket sipariş geçebilirsiniz. Ve kg olarak 30 kg aşamazsınız. daha detaylı bilgi için tıklayın.
  2. Gümrük yasaklı Ürün: Aldığınız ürün gümrük yasaklı olabilir. Gümrük yasaklı ürünler için tıklayın.
  3. Yanlış beyan: Vpaket üzerindeki beyanların yanlış olmasından kaynaklı olabilir. Fiyatın düşük gösterilmesi veya fiyatından şüphe duyulması, paket içeriğinden şüphelenilmesi.

Gümrüğe takılan Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Ürününüzün gümrüğe takıldığını PTT yurt Dışı Kargo Takip sorgu ekranlarından anlayabilirsiniz.(başka bir kargo ile geliyor ise firma sorgu sayfalarında da görünecektir.) “Customs holding” gibi bir ibare yada “not clear customs” gibi ifadelere rastlayabilirsiniz. Eğer siparişiniz, UKiM’de ( Uluslar Arası kargo iletim merkezi) uzun süredir bekliyorsa siparişiniz büyük ihtimalle gümrüğe takılmıştır. Elbette ürün gümrüğe takıldı ise genelde sizlere UKİM yetkilisi tarafından bir bildirim posta yolu ile gönderilir. Yapmanız gerekenler bu bildirimde yazılır. Yada size hiç bildirim yapmaz.

Ukim Bildirim Örneği:

Gümrüğe Takılan ÜrünPin

Bana Bildirim Yapılmadı! Diyenlerdenseniz:

Yeni çıkan kanun ile, yurt dışından alışverişlerindeki gümrük muafiyeti kaldırıldı. Bu demek oluyor ki artık tüm alışverişlerimize gümrük vergisi ödeyeceğiz. Artık UKİM paket üzerindeki ürün değerlerini baz alarak çoğu ürünü vergilerini kesiyor ve PTT kargo ile tarafınıza teslim edilirken kapıda gümrük vergisini tahsil ediyor. Fakat UKİM paketinizi açtıysa veya şüphelendiyse bu konu devamdaki prosedür işlemeye başlıyor bunu da belirtelim.

Vergileri Peşin Ödenenlerin Gümrüğe Takılması Nasıl Anlaşılır?

Eğer paketiniz vergiler dahil olarak aliexpress sitesinden adıysanız , bu paketlerin dağıtımını ARAS kargo ve PTT yapmaktadır. Vergiler dahil olan kargo takip numaraları , eskiden bizlerin takipsiz olarak aldığımız paketlerin takip numaraları ile aynı. Bunlar yurt içine gelmeden Ancak 17track internet sitesinden takip edilebilmektir. Aras kargo ile dağıtıma çıkmadan önce ancak aras kargo sitesinden takip edilebiliyor. Eğer paketiniz PTT ile geliyorsa gümrük işlemleri bittikten sonra takipli kargo gibi son ana kadar takip edilebiliyor.
Eğer vergilerini peşin ödediğiniz siparişiniz ARAS ile geliyorsa ve gümrükte takılı kaldıysa bunların gümrüklemesini MNG antrepo yapıyor. MNG antrepo ile iletişime geçerek paketinizin hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Paketiniz PTT ile geliyorsa bölgenize bakan UPİM üzerinden işlem yapmanız gerekecektir.

Vergileri Peşin Ödenen Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

ARAS kargo veya PTT internet sitesine girin.
Aras kargo ile geliyorsa, sağ kısımda bulunan “e-ticaret takip” kısmından ilgili siteyi seçin (örneğin Aliexpress)
PTT ile geliyorsa PTT kargo takip sitesini ziyaret edin.
Takip kodunu girin ve sorgulatın.

Size gelen evrakta yazan talimatlara göre hareket etmelisiniz. Genel olarak tüm gümrüğe takılan ürünler için aynı prosedür işliyor. UKİM sizden ürünün değerini gösteren bir evrak göstermenizi isteyecektir.

Evrakların Üzerine Kargo Takip Numarasını Ve İletişim Bilgilerinizi ekleyin. Size gelen evrakta ki mail adresine evrakları yollayın.( mail adresi yoksa kendinizin şahsen başvurmanız gerekebilir.)

Bu aşamadan sonra sadece ürünün vergilendirilmesi ve tarafınıza yollanmasını bekleyebilirsiniz. (memurun ilgi durumuna göre 5-10 iş günü arası sürebilir.) (şahsen başvurularda hemen teslim alırsınız.)

Vergilendirilmesi ve kapıda gümrük vergisi ödenmiş gönderi paketi:

Gümrüğe Takılan ÜrünPin
Gümrüğe Takılan Ürün Nasıl Alınır? Vergisi Nasıl Ödenir ? 5

Siz evraklarınızla şahsen başvuru yaptığınıza, kargo takip numarasını UKİM personeline söylüyorsunuz. Burada öncelikle kargonun size ait olup olmadığı tespit ediliyor.

Önemli: Eğer paket sizin adınıza değilse ürünü teslim alamazsınız.

Ürünüm Gümrüğe Takıldı Nasıl Alırım?

Eğer gümrük yasaklı değil ve gümrük sınırlarında bir ürün ise, Gerekli olan gümrük evraklarını tamamladıktan sonra gümrükten ürünlerinizi çekebilirsiniz.
Bunlar:
Fatura (satıcıdan mail adresinize göndermesini isteyebilirsiniz.)
Kredi kartı veya Hesap hareketini gösteren belge.
Kimliğinizi gösterir bir belge (kimlik, ehliyet vb.)

Gümrük Vergisi Nasıl Ödenir?

Paketinizi kapatıp, gümrük memuru değer tespiti yapıyor ve ödeme için size bir evrak veriyor. Siz bu evrakla gümrük içerisinde bulunana vezneden gümrük vergi tutarı ödeyerek dekontla ürünü depodan çıkartabilirsiniz.

Gümrüğe Takılan Ürün Nasıl Alınır? Vergisi Nasıl Ödenir ?Pin

Eğer paketinize mail ile evrak gönderdiyseniz paketin vergisini kapıda peşin ödersiniz.

Ürününüz gümrüğe takılmadıysa zaten yine kapıda size paketi getiren kişiye gümrük vergisini ödersiniz.

Eğer Gümrük vergisinin çok yüksek çıktığını düşünüyorsanız, vergilerini ödemeyerek ürünün geri göndericiye iade edilmesini isteyebilir yada gümrük vergisine itiraz edebilirsiniz.

Ürünü teslim almadan iade işlemi nasıl yapılır? Konuya gitmek için tıklayın

Gümrük vergisine nasıl itiraz edilir? Konuya gitmek için tıklayın

Vergilerini Peşin ödeyerek alışveriş nasıl yapılır ? Konuya gitmek için tıklayın

Yurt dışı gönderiniz gümrükte takıldıktan sonra minimum 10 gün maksimum 20 gün gümrükte bekletilmektedir. Eğer ürün için başvuru yapmazsanız ürün sizin inisiyatifiniz dışında satıcıya iade edilecektir.

Gümrük Vergisi Sık Sorulan Sorular

Gümrüğe takılan ürünler için itiraz süreci nasıl işler?

Gümrüğe takılan ürünler için itiraz süreci, Gümrük Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre yürütülür.

Gümrüğe takılan ürünler ne zaman teslim edilir?

Gümrüğe takılan ürünlerin vergisi ödendikten sonra teslimatı yapılır.

Gümrüğe takılan ürünlerin vergisi nasıl ödenir?

Gümrük Müdürlüklerine müracaat ederek gümrük vergileri ödenebilir.

Gümrük vergisi ödenmeden ürün almak yasal mı?

Gümrük vergisi ödenmeden ürün almak yasal değildir.

Gümrük vergisi ödememek için neler yapılabilir?

Gümrük vergisi ülkemizde her siparişe (kitap ve benzeri hariç) uygulandığından sadece kitap alışverişlerinde muafiyet sağlanmakatadır.

Gümrük vergisi nasıl hesaplanır?

Gümrük vergisi, ürünün değeri, türü ve menşei gibi faktörlere göre hesaplanır.

Gümrüğe takılan ürünler nasıl takip edilir?

PTT Kargo veya anlaşmalı kargo şirketlerinden kargonuzun takibini yapabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları konu altından sorabilirsiniz. Grupanda iyi alışverişler diler.

İlginizi Çekebilir

“Gümrüğe Takılan Ürün Nasıl Alınır? Vergisi Nasıl Ödenir ?” üzerine 982 yorum

  1. Şahsi kullanım için 40 adet özel vida sipariş etmeyi planlıyorum (aliexpress’te pack olarak satan bir yer bulamadım adetli sipariş olacak) ve yaklaşık 100€, büyük ihtimalle gümrüğe takılacak gibi duruyor gümrükten çekmek için ne yapabilirim?
    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Vidaların boyutu küçükse tek bir satıcıdan alın ve hepsini aynı poşete koymasını isteyin. Bu şekilde bir set gibi görünebilir. İkinci durumda ise gümrüğe takılırsa bir gümrük beyannamesi düzenlemeniz gerekecektir. Fakat bunun masrafı ve nasıl olacağı kısmi sizi sıkıntıya düşürebilir. Satıcıyla iletişime geçin ve size bir set halinde özel bir satış açmasını da sağlamaya çalışabilirsiniz. Satıcı ile istişare yapmanız faydalı olacaktır.

      Syg

      Yanıtla
  2. Merhaba, Aliexpressten aldığım ürünlere Gümrükte el konuldu. aynı satıcıdan aldıgım 2 adet ürüne yani. Nasıl ulaşabilirim gümrüğe yani onlardan bana ulaşan bir e-posta veya telefon yok?

    Yanıtla
  3. Takip numarasından takip ettiğimde to warehouse ve acceped yazısı çıkıyor bu durumda herhangi bir şey yapmalımıyım yoksa beklemelimiyim. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba,

      hangi aşamada olduğunuzu bilmediğimiz için bir şey diyemiyoruz. Bunlar sanki daha yeni hareketler gibi görünüyor. depodan çıkıyor gibi geldi. satın alalı ne kadar oldu?

      Syg

      Yanıtla
        • Kontrol ettiğimde en son 19 unda hareket var daha yeni çıkıyor gibi görünüyor. Ülkemize daha ulaşmamış. isterseniz paketinizle ilgili sorunlar için başvurabileceğiniz şu şekilde bilgiler buldum ” Sayın Müşteri! Uspeed, İsrail/Dubai/Türkiye Paket Ekspres, İsrail/Dubai/Türkiye Deposu, İsrail/Dubai/Türkiye Hava/Deniz Taşımacılığı ve Global İade dahil olmak üzere tek elden e-ticaret lojistik hizmetleri sunmaktadır! Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için lütfen şu adresle iletişime geçin: Tel: 13661469210(WeChat ID). Ayrıca bize iletişim bilgilerinizi ve sorularınızı da gönderebilirsiniz. Müşteri yöneticimiz yakında size cevap verecektir!

          herhangi bir sorunuz varsa, lütfen irsaliye numarasıyla birlikte sup.return@u-speedex.com.hk adresine bir e-posta gönderin!” şunu sorun Türkiye’de bunun dağıtımını hangi şirket yapıyor? Birde ben bilgi almaya çalıştım fakat we chat uygulamasını indirin ve 13661469210 bu id numarası ile iletişime geçin dediler.

          Syg

          Yanıtla
    • Merhaba,

      konsol aksesuarı gümrük yasaklı değil. adet bazlı olarak takılabilir. Diğer sebeplerden takılamaz.

      Syg

      Yanıtla
  4. Ya merhabalar. Ben 3 farklı bıçak sipariş verdim aliexpressten. Yıllar önce, 5-6 yıl önce verdiğim bıçak siparişi evime gelmisti. Ürünün yorumlarında gümrüğe takılmayanlar da var ama belirli bir tarihten beri sanırım “gümrük muayenesini gecemedi” gibi hatalar alıyorlar TR siparişi verenler. Benimki takılır gibi görünüyor. Vergisini ödedim, takılırsa ne yapmam lazım? Bizzat gitmem mi gerek? Ruhsat yaptırsam ise yarar mı?

    Yanıtla
    • Merhaba,
      savaş bıçakları, kılıçlar özel bileylenmiş şekil verilmiş yaralayıcı aletler gümrükten geçmeye bilir. çakılar için bir problem olacağını düşünmüyorum.

      Syg

      Yanıtla
  5. Merhaba
    Yurt dışından sipariş vermiştim 5 farklı figür ama soyismimi yazmayı unutmuşum gümrükte sorun olurmu bi paket içindeydi sıkıntı olamz umarım adress bilgilerimde doğru telefonumda yazıyor ukimide aradım bugün kargo gelmiş ülkeye ismim yazılı sadece dedim sıkıntı olamz dedilersi ama memurda bakması gerekiyormuş

    Yanıtla
Yorum yapın

Grupanda