Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler

Aliexpress’te yapılan alışverişlerde ”- Aliexpress gümrük vergisi ne kadardır?” ”-Ürünüm gümrüğe takılır mı?” gibi sorular aklınızı kurcalıyordur. Gelin hep birlikte Aliexpress Gümrük vergisi sınırı Ne kadardır? Ürünüm Gümrüğe takılır mı? Aklınızdaki soruları cevaplayalım.

Gümrük bakanlığının son açıkladığı genelgeye göre eskiden 22 EUR olan gümrük vergisi sınırı kaldırıldı. Eskiden alışveriş yaptığınızda, 22 EUR geçmeyen gönderileriniz vergiden muaf tutuluyordu. Son yapılan değişiklik ile bu limit kaldırıldı ve avrupa ülkelerinden gelenler için %18, diğer ülkeler için %30 olarak belirlendi. Bu demek oluyor ki artık aliexpress veya yurt dışından posta yolu ile yapacağınız tüm online alışverişlerinize gümrük vergisi ödemeniz gerekmektedir.

Gümrük Vergisi Limiti Ne kadardır?

Aliexpress ve diğer tüm yurt dışı alışveriş sitelerinde gümrük vergisi limiti 150 Euro olarak belirlenmiştir. Bu fiyatın üzerinde bir alışveriş yaparsanız beyanname hazırlamanız gerekecektir. Bu beyannameleri Ptt atadığı gümrük memurları tarafından hazırlanabilmektedir.

Aliexpessten Vergisiz Alışveriş Yapılabilir mi?

Şuan içi Aliexpress veya herhangi bir yurt dışı alışveriş sitesinden vergisiz alışveriş mümkün değildir. Her alışverişiniz için gümrük vergisi hesaplanacaktır.

Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi GerekenlerPin
Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler 3

Ürünüm Gümrüğe Takılmaması İçin Ne yapabilirim?

Ürününüzün gümrüğe takılmaması için yapılması gerekenler söyle sıralanabilir:

  • Satın alacağınız ürünün gümrük yasaklı olup olmadığını kontrol edin.
  • 150 EUR olan satın alma fiyat limitini aşmamaya özen gösterin.(vergiler ve kargo ücretleri hariç)
  • Eğer 150-1500 EUR arasında bir alışveriş yapacaksanız 30 kg fazla olmamalı. Eğer bu aralıkta bir alışveriş yapıyorsanız diğer yansıyabilecek ücretleri (beyanname hizmeti, depo hizmeti gibi) hesaba katmalısınız.
  • Vergiler dahil alışveriş (vergileri peşin ödeyerek) yapmanız daha güvenli olacaktır.

Ürün Gümrüğe Takılırsa Ne kadar Gümrük Vergisi Öderim?

Bununla ilgili net bir hesaplama yapılamamasına rağmen şu şartları göz önünde bulundurun:

  • Avrupa birliği ülkeleri için gümrük vergisi %18, Düşer ülkeler için %30 olarak hesaplanır.
  • Satın aldığınız ürün Özel Tüketim Vergisine Dahil ise atı olarak ötv eklemelisiniz.
  • Eğer TRT Bandrolüne tabi ise bunlara ek olarak hesaplamalısınız.
  • Eğer 150-1500 EUR arasında bir alışveriş ise depo ücretleri ve müşavirlik gibi ücretlerde çıkacaktır.

Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gümrük Vergisi Neye Göre Hesaplanıyor?

Bazı ürünleri gümrük açıp, ürün değerini internetten araştırıp veya piyasa değerine bakarak gümrük vergisini hesaplıyor. Eğer ürünün değerini tespit edemez ise sizden fatura, kredi kartı ekstresi veya satın alma ekranı görüntüsünü beyan etmenizi isteyecektir.

Faturayı Nasıl Tedarik ederim?

Faturayı satın aldığınız firmadan istemelisiniz. Firma elektronik ortamda proforma fatura hazırlayıp size gönderecektir.

Son Yayınlanan Gümrük Vergisi Genelgesi : Ticaret bakanlığı sitesinden güncel olarak takip edebilirsiniz.

Sonuç olarak gümrük vergisi Ülkemizde her üründe uygulanmakta ve yurt dışı alışverişlerde bu hususlara dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

İlginizi Çekebilir

“Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler” üzerine 151 yorum

  1. Merhabalar aliexpress den 4.615 tl
    Değerinde motosiklet montu almak istiyorum gümrükte kalırmı? şimdiden teşkkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba,

      150 Eur üzerinde bir değere sahipse gümrükte kalabilir. Normalde gümrük yasaklı değil.

      Syg

      Yanıtla
  2. Merhaba,aliexpresten üç tekerli motor almayı düşünüyorum,fiyatı,20,25bin arası,gümrükten geçer mi,vergileri ne kadar tutar

    Yanıtla
    • Merhaba,

      30 kg üzeri ise gümrükten geçmez. Posta yolu ile alamazsınız. 1500 EUR aşmıyor ise ve 30 kg altındaysa bu seferde gümrükleme ücretleri artı olarak depo ücretleri yansır. Bunlara ek olarak gümrük vergileri hesaplanır.

      Syg

      Yanıtla
  3. Merhabalar 1300tl değerinde takı aparatları sipariş vermek istiyorum ama gümrükte kalır mı diye korktum hepsi aynı satıcıdan olacak sorun olur mu

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Takı aparatı tam olarak nedir bilemiyorum. Boyutu nedir? Küçük parçacıklar ise örneğin; zincir parçası gibi tek başına satılması mantıklı olmayan kancalar gibi bir şeyse geçebilir.

      Syg

      Yanıtla
  4. Merhaba Ali expressten 1500 TL civarında TV box almak istiyorum.
    Gümrüğe takılır mı?
    Ali expresse yaptığım ödemenin dışıında gümrük, vergi vs. Exstra bir ücret çıkarmı?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  5. Merhaba kargo dahil cinden 500 usd sensörlü dijital veri okuma paneli getirmek istiyorum iki adet (toplam 500 usd) bunun için tahmini ne kadar vergi cikar ağırlık olarak yaklaşık 500 gr boyutlar 15cm×15cm×15 cm adettir

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Bahsettiğiniz ürünü bilmiyorum. Ağrılık olarak veya boyut olarak bir problem teşkil etmez. Normal şartlarda %20 çıkacaktır.

      Syg

      Yanıtla
  6. 4 adet 2 si kirmizi 2 si mavi

    ve 5 adette farkli farkli bezler sipariş ettim su anda gumrukte görünüyor takılmış sizve bir sorun teşkil edermi ? urun faturası kutusunda fiyatları neyse o yazildi kargo 27 euro 112 euro ödedim toplam faturasini gümrük kutudan bakabilir takılırımı acaba ?

    Yanıtla
  7. Merhaba alibabadan toplu bir giysi alışverişi yaptım 6 çeşitten toplam 19 ürün falan. Bunun bi sınırlaması var mı ? Varsa diğer ürünleri geçirip diğerlerini bırakıyorlar mı Nasıl işliyor süreç ?

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Toplu alım olduğu için gümrükte kalabilir. Hepsi aynı mağazadan tek pakette gelecekse sorun olacaktır.Tek tek gelenler için ayrı ayrı vergi kesilir.

      Syg

      Yanıtla
  8. Hayırlı günler, Aliexpresten 3.000 dolarlık su türbini almayı düşünüyorum, bu ürünün gümrükte %20 kdv ve %20 Ötv ücreti çıkması dışında, bi sıkıntı yaşar mıyım acaba, teşekkürler

    Yanıtla
  9. Merhaba sentetik saç siparişi vermek istiyorum gümrüğe takılan ürünler için nasıl bir yol izlemeliyiz yoksa vergilendirmeden sonra elime kolaylıkla ulaşır mı

    Yanıtla
  10. Delam hayırlı günler dilerim sizlere bir şey danışmak istiyom…ali ekspreste bi telefon gördüm 700 800 arası bunu sipariş versem gümrükten geçermi eçersede ne kadar bi vergi öderim ona göre sipariş oluşturmak isterim…ben bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
  11. Merhaba AliExpress’ten kızıma bir tane bebek bisikleti almak istiyorum ürünün fiyatı 90 dolar gönderim ücreti ise 110 dolar toplamda da 200 dolar oluyor. Alacağım bu ürünün gümrük fiyatı acaba ne kadar olur. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de gümrük vergisine ürün fiyatı mı yoksa kargo dahil toplam fiyat üzerinden mi baz alınıyor.

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Gümrük vergisi ürün fiyatı üzerinden kargo ücreti hariç olarak hesaplanır. Eğer ödeme ekranınızda kargo ücreti ayrı olarak görünüyorsa bir problem olamayacaktır.

      Syg

      Yanıtla
Yorum yapın

Grupanda