Mutfak evin kalbi olarak bilinir. Dostlarınız ve ailenizle en çok nerede zaman geçiriyorsunuz farkında mısınız? Birlikte zaman geçirdiğimiz ve çocuklarımız için yemekler hazırladığımız yerler mutfaklar. Sağlıklı yaşam için, Organik yemek yemek, bol su içmek, işlenmiş yiyecekleri sınırlandırmak vb. bir çok şeye dikkat ediyoruz. Sağlıklı mutfak eşyaları alırken nelere dikkat edilmeli? Mutfağınızda ve pişirme işlemlerinde toksit maddelerin nasıl vücudumuza girdiğini tahmin edebilir misiniz?
Sağlıklı mutfak eşyaları için nelere dikkat etmelisiniz?
Sağlıklı mutfak gereçlerini seçmek, sağlıklı beslenmenin sürdürülmesinde önemli bir faktördür. Bu nedenle sağlıklı mutfak gereçleri seçerken aşağıdaki faktörlere dikkat etmelisiniz:
- Malzeme: Sağlıklı mutfak gereçleri seçerken malzeme çok önemlidir. Özellikle PTFE ve benzeri kaplamaların kanserojen içerdiği bilinmektedir. Bu nedenle paslanmaz çelik, emaye, cam ve doğal malzemelerden yapılmış mutfak gereçlerini tercih etmek daha sağlıklıdır.
- Kaplama: Kaplamalı mutfak gereçlerini tercih etmek istiyorsanız çift kaplamalı olanları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu tip kaplamalar kargoların yanmasını ve yapışmasını engellerken aynı zamanda zararlı maddelerin gıdaya girmesini de engellemektedir.
- Boya: Mutfak gereçlerinde kullanılan boyaların sağlığa da zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle boyasız tencereleri boyalı olanlara tercih etmek daha doğru olacaktır.
- Dayanıklılık: Mutfak gereçleri sıklıkla kullanıldığı için dayanıklı olanları tercih etmek daha ekonomiktir. Ayrıca çabuk eskiyen mutfak eşyaları da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle dayanıklı ve kaliteli mutfak gereçleri seçmek önemlidir. Temizlemesi kolay: Sağlıklı bir mutfak için mutfak gereçlerinin kolay temizlenebilir olması önemlidir. Temizliği kolay olan mutfak eşyaları, hijyenik bir ortam sağlayarak sağlıklı beslenmeyi teşvik edecektir.
- Doğal malzemeler: Ahşap, bambu, cam ve porselen gibi doğal malzemeler sağlıklı pişirme kapları için idealdir. Bu malzemeler doğal antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve ayrıca temizlenmesi kolaydır.
- PREMIUM MARKA: Premium marka, sağlıklı pişirme kapları için sağlam bir seçimdir. Bu markaların ürünleri sağlıklı malzemelerden üretilmekte ve sıkı bir kalite kontrol sürecinden geçmektedir.
Evet mutfak eşyaları. Satın aldığınız mutfak eşyalarının çoğu zehir saçıyor. Peki bunu nasıl engelleyeceğiz? Tamda bunun için buradayız. Gelin hep birlikte mutfak eşyaları satın alırken dikkat etmemiz gerekenlere göz atalım.
*Burada sayacağımız zararlı toksik maddeli mutfak eşyalarının tamamı zararsız olanları ile değiştirilebilir.
Teflon Mutfak Eşyaları Satın alırken Dikkat etmeniz Gerekenler:
Perflorooktanoik asit, mutfağınızda saklanan toksik kimyasallardan sadece biridir. Teflon kullanım itibari ile yapışmaz, dağınık ve temizlik yapmadan kolayca yemek pişirmek için mükemmel bir seçenektir, ancak problem, tavaların perflorooktanoik asit (PFOA.) denilen bir şeyden yapılan teflon ile kaplanmasıdır.
Bazı yapışmaz pişirme kabı PFOA’ya dayanmakta, diğerleri ise politetrafloroetilen (PTFE) adı verilen bir sentetik polimer ile üretilmektedir. Bazı markalar her ikisi de var! Araştırmaya göre , PTFE kaplı tavalar yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında, toksik olabilecek gazlar yayarlar. Bu tür pişirme kaplarını kullanırken yüksek sıcaklıktan kaçınmak için üzerlerinde uyarılar bulunur. Ancak akşam yemeğinin ortasındayken bu uyarının unutulması kolaydır. Tencere aşırı ısındığında, bu yüzeylerdeki yapışmaz kaplama bozulur ve bir Çevresel Çalışma Grubu raporuna göre, pişirme sırasında sadece iki ila beş dakika içerisinde toksinler gıdanın içine sızar.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, PFOA’yı insanlar için kanserojen olarak sınıflandırdı ve infertilite, kilo alımı ve öğrenme bozukluğu ile bağlantılı olduğunu duyurdu. 2015 yılında DuPont (Teflon’un arkasındaki üretici) ve diğer yedi ABD şirketi de PFOA’yı ortadan kaldırma sözü verdi.
Teflon’a Alternatif Olarak Ne Kullanılabilir?
Sizlere önerimiz; dökme demir ve paslanmaz çelik tencere veya fırın için güvenli cam ürünler olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Alüminyum Mutfak Eşyaları Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Alüminyum folyo, kızartma kaplarını ve alüminyum pişirme kaplarınızı çöpe atın. Mutfağınızda saklanan toksik kimyasallardan biride alüminyum eşyalar. Alzheimer Hastalığı Dergisi’nin yakın tarihli bir makalesinde alüminyum tüketimini Alzheimer ve Parkinson gibi diğer nörodejeneratif hastalıklarla ilişkilendirildi.
Alüminyum, biyolojik olarak önemli olan 200’den fazla işlevi engelleyen ve bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda çeşitli olumsuz etkilere neden olan yaygın olarak bilinen bir nörotoksindir. Vücudumuz idrar ve dışkı yoluyla alüminyum salgılamasına rağmen, bazı araştırmacılar alüminyum folyo ile pişirmenin alüminyumun vücuda girmesine izin verdiğine ve vücutta alüminyum birikiminin sinir sistemine, böbreklere ve kemiklere zarar verebileceğine inanmaktadır . Alüminyum pişirme kapları oksitlenir (alüminyuma yemeğinizin girmesini önleyen bir işlemdir), ancak alüminyum (alüminyum folyo ve pişirme kapları gibi) oksitlenmez, bu nedenle bir araştırmaya göre yüksek sıcaklıklarda yiyeceğinize sızma riski vardır . Domates, et, mandıra ve sebze yağları gibi asitli yiyecekleri pişirdiğinizde sızma riski dahada artar.Bunun için asitli yiyecekleri alüminyum folyolarda ve geçici metal kaplarda saklamaktan kaçınmak akıllıcadır.
Alüminyum mutfak eşyalara alternatif neler kullanılabilir?
Güvenli davranın ve cam pişirme kaplarına , seramik pişirme kaplarına , porselen ve pişirme kağıtlarına geçin . Yiyecekleri fırına koymadan önce alüminyum folyoya (patates gibi) sarıyorsanız, yerine pişirme kağıtları kullanın.
BPA nedir?
Bisphenol-A nın kısaltılmış simgesi olan BPA , BPA yaygın olarak plastik şişelerde, çubuklarda ve sandviç poşetler, tencere kapları ve yiyecek saklama kapları gibi BPA-bağcıklı plastiklerde bulunan bir hormon taklit edici kimyasaldır.
BPA nelerde bulunur?
Plastik su şişeleri, plastik saklama kapları, plastik gıda kapları (süt kabı, yoğurt, donmuş kaplar, vb.), Su filtreleme sürahileri, yeniden kapatılabilir plastik kilitli ve atıştırmalık poşetler, plastik kesme tahtaları, çöp tenekeleri. Mutfağınızda saklanan toksik kimyasal kaynaklarıdır.
BPA zararları nelerdir?
BPA kansere bağlanmış, beyin ve kalp sağlığını azaltmış, kısırlık ve gelişmekte olan fetüslerin zarar görmesine neden olmaktadır.
Harvard Üniversitesi’nden son zamanlarda yapılan bir çalışmada BPA tüketimi ve obezite arasında bir bağlantı bulundu. Sadece az miktarda tüketen kişiler için bile. Yiyeceklerinizi plastikte saklamak ve sıkıştırmak, kilo almanıza katkıda bulunuyor olabilir.
BPA’lı Ürünlere Alternatif Neler Kullanabiliniz?
Gıda sınıfı paslanmaz çelik su şişelerine, cam ve paslanmaz çelik bardaklara geçin . Hidroflask paslanmaz çelik su şişeleri kullanın. Evinizde pipet kullanmak istiyorsanız, plastik çubuklar yerine kâğıt veya paslanmaz çeliğe geçin . BPA içermeyen kapaklar, sandviç saklama poşetleri, tekrar kullanılabilir kilitli poşetleri ve cam kapları tercih edin.
Markette alışveriş yaparken, süt, yoğurt, peynir, süt ürünleri, marul, atıştırmalıklar, kurutulmuş meyveler, vb. gibi plastiklerde saklanan yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine cam, karton, kağıt ve plastik alırsanız, evde ambalajlarından ayırın. Plastik kesme tahtalarını kaldırın. Bunun yerine organik ve BPA içermeyen, toksik olmayan kesme tahtalarını seçin .
Pvc İçeren Ürünlerden Uzak Durmalısınız:
“BPA içermeyen” plastikler, kutular ve kaplar, yiyecek saklama torbaları ve yiyecekleri saklamak için büzgü ve esnek kapaklar. Mutfağınızda saklanan toksik kimyasallar. “BPA içermeyen” plastikler, kutular ve kaplar, gıda saklama torbaları, shrink wrap Polivinil klorür (PVC) , Amerika Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin bir bölümü olan Ulusal Toksikoloji Programı tarafından insan kanserojen olarak bilinen vinil klorür denilen bir şeyden yapılmıştır. Genellikle kutular, yiyecek saklama torbaları ve büzülme bağları dahil olmak üzere “BPA içermez” etiketi ile işaretlenmiş ürünlerde de bulunabilir.
PVC’li mutfak eşyalarına alternatif neler kullanılabilir?
Bunların yerine, BPA içermeyen kapakları olan cam gıda saklama kapları kullanın . PVC içeren eşyaları yiyecek depolamak ve çocuk beslenmelerinde kullanıyoruz. Bu silikon yeniden kullanılabilir kilitli saklama torbalarının hayranlarıyız! (tehlikenin fakına varın.)
Polietilen tereftalat hangi ürünlerde bulunur?
Ketçap ve hardal kapları gibi gıda saklama kaplarında kullanılır.(esneklikten ötürü.)
Kaplarını sanat ve el sanatları veya ev yapımı bir eser için yeniden kullanırsanız, malzemeler kanserojen, hormonu parçalayan ftalatları(kansorejen madde) yiyerek parçalayabilir ve bulaştırabilir. Çevresel Sağlık alanında yapılan bir araştırma, metabolizma sendromlu kimyasal toksinlere daha fazla maruz kalırsanız, artmış iltihaplanma seviyelerine de neden olacağını göstermiştir.
Polietlen Tereftalat’a Alternatif Ne Kullanılabilinir?
Cam her zaman plastiklere karşı güvenli bir alternatiftir, bu nedenle kavanozlarda ve diğer cam saklama kaplarında stoklanabilir. Bunlar un, fasulye, pirinç vb. gibi malzemelerin depolanmasında iyidir .
Ftalat içeren ürünler nelerdir?
Soda şişeleri(plastik), ucuz pipetler ve plastik su şişeleri.
Ftalat nasıl ortaya çıkar?
Plastik kaplar ve kamışlar tekrar tekrar kullanıldığında, malzeme aşınır ve ftalatlar gibi toksik kimyasalların içeceğinize bulaşmasına neden olur.
Flatatın sağlığa zaraları nelerdir?
Ftalatlar, plastiği yumuşak ve gergin yapan şeydir ve yapılan çalışmalar östrojen taklit eden kimyasalların solunum problemlerine neden olabileceğini ve çocuklarda gelişim, öğrenme ve davranış problemlerine neden olabileceğini göstermektedir. Ftalatlar ayrıca metabolik sendrom ve iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir.
Ftalat İçeren Eşyalara Alternatif Neler Kullanılabilir?
Cam şişeler, paslanmaz çelik bardaklar ve kâğıt veya paslanmaz çelik çubuklara geçiş yapın. Güvenli içim için, sürahileri cam sürahilere çevirin .
Brom (BFR’LER) içeren Mutfak Eşyaları nelerdir?
Çekmecelerinizde bir miktar plastik kaşık, spatula ve yiyecek tokası var mı? Onları atmanın zamanı geldi! Bu pişirme gereçlerinin, bromlu alev geciktiricilerin bir bileşeni olan bromla kaplanması ihtimali vardır.
Hamileler Broma maruz kaldıklarında, bebekleri( Environment International dergisinde 2014 tarihli bir araştırmaya göre) daha küçük baş ve göğüs çevresiyle doğmuş olarak veya düşük doğum riski yaratmaktadır.
Brom İçeren Eşyalara Alternatif neler Kullanılabilir ?
Paslanmaz çelik mutfak eşyaları ve organik bambu mutfak eşyaları.
Sizin de aklınızda bulunan burada olmayan zararlı maddeler/eşya var mı? konu altıdan yorumlarınızı bekliyoruz. Grupanda sağlıklı günler diler. şimdilik hoşçakalın.