Bilgisayarınızı kurmaya çalışıyorsanız, bilgisayarın önemli bir parçası olduğu için bir anakart seçmeniz gerekir. Bu yazımızda sizlerin kendinize en uygun anakartı seçmeniz için yardımcı olacağız. Öncelikle kuracağınız bilgisayarın oyun odaklı olacağını farz ederek bu yazımızda anakart alırken nelere dikkat etmeli ve anakart nasıl seçilir bundan bahsedeceğiz.
Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Anakart seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
- İşlemci uyumluluğu: İşlemciniz ile anakartınız arasındaki uyumluluğa dikkat etmelisiniz. İşlemci desteği sunan anakartları seçmelisiniz.
- Bellek desteği: Anakartınızın bellek tipi ve hızını desteklemesine dikkat etmelisiniz. DDR4 bellek desteği sunan anakartlar en yaygın olarak kullanılanlar arasındadır.
- Bağlantı noktaları: Anakartınızın gerekli bağlantı noktalarına sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, sata bağlantıları, USB bağlantıları ve ekran kartı bağlantıları gibi.
- Overclock desteği: Eğer overclock yapmak isterseniz, anakartınızın overclock desteğine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
- Fiyat ve kalite: Anakartlar farklı fiyat aralıklarında bulunabilir ve kalitesi de fiyata göre değişebilir. Fiyat/performans oranını dikkate alarak bir anakart seçmelisiniz.
- Marka ve garanti: Anakartınızın markasına ve garantisi süresine dikkat etmelisiniz. Tanınmış markalar daha güvenilir ve uzun süreli garanti sunarlar.
Bu noktaları göz önünde bulundurarak anakart seçimi yapmanız, bilgisayar sisteminizin gereksinimlerini karşılamasını ve verimli çalışmasını sağlar.
En iyi Oyun Anakartı Nasıl Seçilir?
Anakart herhangi bir PC yapısında büyük bir etkiye sahip olabilir. Başlangıç olarak, en iyi oyun CPU’larından (işlemci) hangisini kasanıza yerleştirebileceğinizi ve bunun yeni PC’nizin hemen hemen her yönüyle etki edebileceğini belirleyecektir.
Yapmanız gereken en önemli seçenek, büyük AMD ve Intel tartışmasında kimin tarafında olduğunuz hakkında olacaktır . Bu, sonraki CPU satın alımınız için ne kadar harcayacağınızı, bir anakart için gerçekten ne kadar harcamanız gerektiğini ve kaliteli bir grafik kartına harcamak için ne kadar bütçeniz kaldığını belirleyecektir .
AMD işlemcileri çekirdek başına daha ucuzdur ve üst düzey performans sunmak için süper yüksek kaliteli bir anakart gerekmez. Bu, daha iyi bir GPU’ya harcamak için biraz paradan tasarruf edebileceğiniz anlamına gelir. bütçe yönünden herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız, Intel yongaları en iyi oyun performansını sunacaktır.
Satın Alacağımız Anakartın Boyutu Nasıl Seçilmeli?
dünyada standart olan 3 boyut anakart vardır ATX standart boyut, mikro ATX en küçük olan boyut ve sonuncu olarak mini ATX orta boyutta olan anakarttır. Bu boyutlar bilgisayarın parçalarını dizayn edeceğiniz kasaya en uygun hangi boyutlarda kartı seçmeniz gerekeceğini anlamanızı sağlayacaktır.
Anakartımızın hangi boyutlarda olacağına karar verdiğimize göre gelelim alacağımız anakartta ne gibi özellikler aradığımıza.
Bir Anakart Ne Gibi Özeliklere Sahip Olmalı?
İlk olarak anakarta entegre edilmiş ekran kartı olup olmadığına günümüzde çoğu anakarta standart bir ekran kartı gömülü gelir. Tabi ki istisnalar olabilir yanlışlıkla ekran kartsız bir anakart almış olabilirsiniz ilk olarak ekran kartı entegreli olmasına çok dikkat edin. Anakartın üzerinde ekran kartı bulunduğunu anlamak için GPU özelliğinin olup olmadığına bakın. Tüm PC’lerin, insanların kullanabileceği görsel bir formatta bilgi çıkışı için bir yola ihtiyacı vardır, yani görüntülerin ekranda gösterilmesi gerekir. Bir grafik kartı veya GPU bu işlevi gerçekleştirebilir. Anakartın amaçlanan kullanım için gereken GPU türünü desteklediğinden emin olmanız gerekir.
Her zamanki üretkenlik görevleri için mükemmel olan düşük güçlü GPU’lara ihtiyacınız varsa, entegre GPU’larla birlikte gelen bazı Intel Core CPU’ları kullanabilirsiniz. Daha güçlü bir GPU’ya ihtiyacınız varsa, ayrı bir GPU’ya ihtiyacınız olabilir. Bu durumda, anakarta bağlanabilecek GPU türlerini ve hatta anakartın destekleyebileceği GPU sayısını hatırlamanız gerekir.
Bugün, çoğu GPU PCIe yuvaları ile bağlanır ve çoğu PCIe x16 yuvası kullanır. Ayrıca, modern GPU’ların çoğunda PCIe 3.0 veya üstü gerekir. Bu nedenle, bir anakart seçerken, doğru PCIe yuvası türünü sağladığından emin olmanız gerekir. Bu, GPU teknik özelliklerini kontrol etmeniz ve anakart teknik özellikleriyle karşılaştırmanız gerekmektedir.
Anakartın boyutu ve üzerinde bir GPU yonga setininde bulunduğu bir anakartı seçtiğimize göre; sırada en önemli olgulardan biri olan işlemci (CPU) bölümüyle devam edelim.
Bir Anakartı Ne İyi Yapar?
CPU bunlardan biri. Belirli bir anakarttaki CPU soketi yalnızca bunun için tasarlanmış bir yonga hattı ile kullanılabileceğinden, anakartla eşleştirmeyi planladığınız CPU seçeneklerinizi daraltacaktır. CPU anakart ile uyumlu olmalıdır.
Yalnızca iki işlemci üreticisi vardır: Intel ve AMD. Ve bu açık gibi görünse de, Intel ve AMD işlemciler her üreticiye özel anakartlarda çalışmak üzere tasarlanmıştır.
Ardından, tüm Intel CPU’ların tüm Intel tabanlı anakartlarla uyumlu olmadığını bilmeniz gerekir. AMD işlemci de öyle. Burada dikkat edilmesi gereken önemli şey, işlemcilerin genel olarak eski veya daha yeni soketlerle uyumlu olmamasıdır. Anakart alırken üzerine yerleştireceğiniz işlemcinin anakartın yonga setiyle uyumlu olmasına çok dikkat edin bunu anlamanın en iyi yolu işlemcinin desteklediği PİN setlerinin anakartınızın PİN girişleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol etmektir. İşlemci uyumluluğunu kontrol ettiğime göre sırada RAM ve DEPOLAMA girişleriyle devam edelim.
Anakartın Ram Slotları Nasıl Olmalıdır?
Anakartımızı seçerken önemli konulardan biride RAM slotlarıdır. anakartımızda günümüzde ihtiyacınızı karşılayacak ram slot sayısı 4 olarak kabul edilir. Bu size ileride RAM desteğinin yetersiz olacağı durumlarda fazladan RAM yerleştirmenize olanak sağlayacaktır. İlerde daha fazla ram ihtiyacı duyacağınız durumlarda slotun az olması anakartınızın yetersiz durumda kalacağı ve bu durumun sizin halihazırda anakartınızı değiştirmeye yönlendirebilecek sorunlar çıkarabilir.
Anakartın Depolama Slotları Nasıl Tercih Edilmelidir?
Bilgisayar kullanmak için, işletim sistemini, uygulamaları ve verileri güç kapalıyken bir yerde saklamanız gerekir. Bu, HDD ve SSD arasında seçim yapmanız gerektiği anlamına gelir. Günümüzde hızla yaygınlaşmaya başlayan SSD depolama birimleri, yapacağınız işlemlerde sizin kat ve kat daha hızlı kullanmanıza olanak sağlayan SSD depolama birimlerinin slotları anakartınızda bulunmazsa sizin için çok büyük hayal kırıklıgı yaşatacaktır SATA 3.0 baglantısınız destekleyen bir anakart almanız çokta yerinde bir tercih olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Harddisk (HDD) alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Evet arkadaşlar bir yazımızın daha sonuna geldik umarım bu yazımızla anakart alırken size aklınızda kalan soruları yanıtlayabilmişizdir. Grupanda ailesi bizi seçtiğiniz için teşekkür eder, sağlıklı günler diler. EVDEKALIN