Hard disk (HDD) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Merhabalar, bu yazımızda hard disk satın alma hususunda dikkat etmeniz gereken hususları kısaca anlatmaya çalışacağım. Hard disk (HDD), bilgisayar verilerinin saklanması veya depolanması için kullanılan bir depolama aygıtıdır. Hard disk, bilgisayarınızdaki tüm dosyaları, programları, verileri ve diğer içeriği saklar ve bu verilere erişmenizi sağlar. Hard disk, bilgisayarınızı açtığınızda veya kapattığınızda verilerinizin kalıcı olarak saklandığı bir depolama alanıdır. Hard disk, bellek (RAM) gibi geçici depolama alanlarından farklı olarak verileriniz kalıcı olarak saklanır ve her zaman erişilebilir durumdadır.

Hard disk Nedir Ne İşe Yarar?

Evvela hard disk nedir kısaca  tanıyalım, Hard disk bilgisayarın data depolama birimidir. Sabit Disk, bilgisayarlarda verileri depolamak için kullanılan manyetik kayıt ortamıdır Bilgisayarınızı kullanmanız için ihtiyaç duyulan yüklemelere ve data aktarımına ihtiyacınız olacaktır, bunun içinde hard disk isimi verilen bilgisayar parçasına ihtiyacınız olacaktır, son zamanlarda pek söz edilmese de bilgisayarın performans itibariyle ehemmiyetli parçalarından bir tanesidir.

Hard disk Çeşitleri Nelerdir?

SATA, IDE ,PATA olmak üzere 3 çeşit hard disk çeşidi vardır yalnız son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber 4.cü çeşit olarak SSD belleğini de bu kategoriye ilave edebiliriz. SSD konusunda yazımızda ileriki vakitlerde size aktaracağım. Daha önceki teknoloji bilgisayarda yaygın olarak kullandığımız İDE soket tipi hard diskler yerini giderek yeni tip hard disk çeşidi olan SATA ya bırakmıştır bu ikisi arasında farklarda şu şekilde izah edebiliriz.

İDE ve SATA Arasındaki Fark Nedir?

İDE 40 pin, SATA 7 pin ve SATA daha az güç tüketiyor..

ide bildiğimiz önceleri kullanılan daha önceki sistemlerde kullanılıyordu. sata ise şimdileri kurulan sistemlerde hızı idelere göre daha fazla olan hard disk tipidir ve kablo tipi idelere göre daha ince tiptedir.

SATA – PATA Farkları Nelerdir?

  1. SATA saniyede teorik olarak 150mb/s hıza çıkabilir.
    PATA teorik olarak 100 ve 133 mb/s e çıkabiliyor.
    SATA 2 ve SATA 3 ler 300 mb/s,3 te 600 mb/s , PATALAR 133 mb/sn.
  2. SATA’lar yeni bir teknoloji daha sessiz ve hızlı, yani teorik olarak 133E çıkamıyorlar zaten ama pratikte satalar daha hızlı idelere göre.
  3. SATA’ları usb gibi çıkartıp takabiliyorsun ama kesin bir cevap yok bu konuda çıkardığında yada taktığında kitlenme durumu olabiliyor.

Hard Disklerde Disk Dönüş Hızı Önemlidir.

Hard disk alırken dikkat etmeniz şart olan en ehemmiyetli hususlardan biriside hard diskinizin disk dönüş hızıdır. son zamanlarda üretilen hard diskler standart olarak 5200 RPM ve 7200 RPM olarak ikiye ayrılmaktadır.7200 RPM sabit disk, 5400 RPM olana göre daha hızlıdır. Başka bir deyişle 7200 RPM olan sabit disk ile bir dosyayı bulma süreniz, 5400 RPM’ye göre daha kısa olacaktır. Buna rağmen harici disklerde, iki RPM hızı arasında pek fark göremezsiniz. Bilhassa küçük dosyalar için dahili disklerde de bu farkı görmeniz pek . Yalnız iş büyük dosyalar ve uygulamalara gelince 7200 RPM hard disklerde hız farkını gözle görülür bir şekilde fark edeceksiniz. Bu bağlamda 7200RPM bir hard disk almanız sizin faydanıza olacaktır.

hard disk satın alma
Pin
Hard disk (HDD) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 4

Hard disk Kapasitesini Doğru Seçin.

Hard disk alırken dikkat etmeniz şart olan bir diğer hususta hard diskinizin GİGABYTE bazında boyutudur. hard disklerde belirlenmiş olan standart boyut 1000 GİGABYTE 1 terabayta eşit gelmektedir. 2 terabayt 1 hard disk aldığınızda bu size 2000 GİGABYTE alan sağlamış olur. Vakit içerisinde Sabit Diskler gelişti ve kayıt kapasiteleri bir hayli arttı. İlk çıkan Hard diskler çok az depolama alanı sunarken son zamanlarda  1000, 2000 GİGABYTE data gizleyen modelleri bulunmaktadır. Ancak her ne kadar gelişmiş olsalar bile dönen disk mantığından kurtulamamışlardır.

İlginizi çekebilir:Anakart Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sonuç olarak bu eski tip diskli sistemler hızlarından dolayı yavaş yavaş piyasadan silinmekteler. Yine de bazı üreticiler maliyetlerden dolayı hala hard diskleri kullanmaya devam etmektedirler. SDD katı hal diskleri artık hız ve dayanıklılık bakımından daha iyi konumdadır. Tercihinizi SDD’lerden yana kullanmanızı öneriyoruz.

İlgili Yazılar
Yorum yapın