Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Grupanda’dan herkese merhaba! Yeni bir bilgisayar için piyasada mısın? Günümüzde, piyasada pek çok makul fiyatta bilgisayarlar var.
Modern donanımın gücü ile cüzdanınızı tamamen boşaltmadan iyi bir bilgisayar deneyimi bile sağlayabilirler. İşin püf noktası, maliyet ve ihtiyaçlarınız arasında doğru dengeyi bulmaktır.
Doğru bilgisayarı seçmek zor olabilir, ama biz size yardım etmek için buradayız. Bilgisayar satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellikler ve detaylar. Başlayalım:

Bilgisayarda Ram Kaç  Olmalı?chips 20072 340Pin

RAM, Depolama ile karıştırılmaması için RAM uygulamalarınızdan ve sistem işlemlerinden gelen aktif verilerin depolandığı yerdir. RAM’i, bilgisayarın gerçek zamanlı hesaplama ve işlemleri yaptığı geçici önbellek donanımıdır.

Günümüzün hafızaya aç uygulamaları ve web tarayıcılarıyla, bilgisayarların her zamankinden daha fazla RAM’e ihtiyacı var. Aynı anda birden fazla açık uygulama kullanma eğilimindeyseniz, bilgisayarınız ne kadar RAM varsa o kadar iyidir.

Yeterli RAM ile, aynı anda daha fazla uygulama çalıştırabilir ve bilgisayarınız durmadan önce daha fazla tarayıcı sekmesi açabilirsiniz.
Her ne kadar Windows 10 32-bit için minimum 1GB ve 64-bit için 2GB (macOS minimum 2GB gerektirir) gerektirse de, bu sorunsuz bir deneyim için neredeyse yeterli değil. Yeni bir bilgisayar için alışveriş yapıyorsanız, her zaman en az 8 GB ram’e sahip olmalısınız.
Çoklu görev yapmayı planlıyor ve bilgisayarınızda günlük görevlerden daha fazlasını yapıyorsanız, en az 16 GB ram kullanmalısınız.

Bilgisayarınızın İşlemcisi Nasıl Olmalı?
core i7 88355 960 720Pin

İşlemciler, her yükseltme işleminde daha verimli ve güçlü olmaya devam ediyor, ancak Intel, gereksinimlerinize bağlı olarak, her zaman kolayca tanınabilen performans katmanlarına sahip.
Her zamanki gibi, Intel’in giriş seviyesi Core i3 yongaları, mevcut en ucuz fakat en az güçlü işlemcilerdir. Temel bilgisayar işlemlerini yapacak düşük bütçeli  bir bilgisayar arıyorsanız, Core i3 işlemcisi tam aradığınız donanımdır.

Orta seviye Core i5 yongaları, performans ve maliyet arasında iyi bir denge kurmak isteyenler için uygundur. Bütçeniz varsa ancak güç kullanımı için hala yüksek hıza ihtiyacınız varsa, en azından i5 yongası olan bir bilgisayar için bütçenizi ayırın.
Core i7 ve i9 yongaları olan bilgisayarlar daha pahalıdır, ancak ekranları yüklemek ve oluşturmak için zamanı olmayan profesyoneller bu işlemcilerin masaya getirdiği gücü takdir edecektir. Para sorun değilse ve satın alabileceğiniz en iyi bilgisayarı arıyorsanız, Core i7 işlemcisinden daha azına razı olmayın.

Ayrıca, en son nesil işlemcilerin öncekilerden daha güçlü ve verimli olduklarını unutmayın. Örneğin, Intel’in şu andaki 8. nesil yongaları en az dört çekirdeğe sahip ve böylece eşdeğer 7. nesil meslektaşlarına göre daha hızlı (ama daha az güç harcar).

Bilgisayar Hard Diski Nasıl Seçilmeli?hdd 154463 960 720Pin

Şu anda, aralarından seçim yapabileceğiniz iki tür bilgisayar depolama türü vardır: HDD (sabit disk sürücüsü) ve SSD (yarı iletken sürücü).
HDD’ler hala bilgi depolamak için “plakalar” adı verilen hızla dönen manyetik diskleri kullanırken, SSD’ler flash bellek kullanır. (akıllı telefonların ve tabletlerin kullandıklarına benzer şekilde)
SSD’li bilgisayarlar daha pahalıdır, ancak okuma ve yazma oranları geleneksel HDD’lere sahip bilgisayarlardan çok daha hızlıdır. SSD’ler hareketli parçalara sahip olmadığından daha hafif, daha soğuk, daha sessiz, daha verimli ve geleneksel bir sürücüye göre daha zor hasara sahipler.
Bu avantajlarla, her zaman geleneksel bir sabit diske sahip SSD’li bir bilgisayarı seçin. Daha pahalı olabilirler ancak hızları ve verimleri kesinlikle fark edilmeye değer.
Öte yandan, depolama kapasitesi ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Her zamanki gibi, sürücü ne kadar büyük olursa bilgisayar o kadar pahalı olur. İyi haber şu ki, depolama alanınızı her zaman bir hafıza kartıyla, harici bir sürücü ile genişletebilir veya gerekirse tüm sürücüyü değiştirebilirsiniz. Yerel sürücünüze ek olarak bulut depolamayı da kullanabilirsiniz.

Bilgisayar monitör seçimi:
monitor 155158 960 720Pin

Ekran boyutu çoğunlukla dizüstü bilgisayar satın alıyorsanız yapmanız gereken bir karardır. Dizüstü bilgisayar ekranları genellikle 11 ile 17 inç arasındadır ve birden fazla pencere çalıştırmayı planlıyorsanız, ekstra ekranlı almak büyük bir fark yaratacaktır.
Ancak, ekran ne kadar büyük olursa, dizüstü bilgisayar o kadar az taşınabilir olur. Daha büyük ekranlı dizüstü bilgisayarlar da daha az pil ömrüne sahip olacak, bu yüzden seçerken bunu göz önünde bulundurun.
Masaüstü bilgisayarlarda taşınabilirlik ve pil ömrü önemli değildir ancak, çoğu insan 24 inç veya daha büyük monitörleri seçer.

Sonuç olarak herşey tercihlerinize (ve bütçenize) bağlıdır, ancak boyut ne olursa olsun, ekranınızın çözünürlüğü ekranınızın ne kadar keskin görüneceğini belirler.
Çoğu düşük bütçeli dizüstü bilgisayar yalnızca 720p destekler, daha küçük ekran boyutları için yeterince iyidir, ancak en az 1080p (1920 x 1080) ekranı hedefleyin.

Yüksek kaliteli bilgisayarlar genellikle Ultra HD / 4K ekranlarla gelir, ancak her zamanki gibi daha pahalıdır.

Ebat ve Ağırlık:

Açıkçası, masaüstlerinin büyüklüğü ve ağırlığı o kadar önemli değil, ancak dizüstü bilgisayarlar için taşınabilirlik büyük bir faktör olabilir. Büyük ve ağır bir dizüstü bilgisayarla etrafta dolanmak güç olabilir, bu nedenle dizüstü bilgisayarınızı her zaman yanınıza almayı planlıyorsanız, 13 inç veya daha küçük ekrana sahip bir tane dizüstü seçin.

Taşınabilirlikte en iyisini mi arıyorsunuz? Ultrabook adı verilen bazı yüksek kaliteli dizüstü bilgisayarlar inanılmaz derecede ince ve hafif olabilir. Ancak, bütçeniz varsa ve yine de taşınabilirlik yerine performansı tercih ediyorsanız, daha kalın ve daha ağır bir dizüstü bilgisayar genellikle paranızın karşılığını daha fazla verecektir.

İşletim Sistemi:

Yıllarca, belki de on yıllardır aklınızla ilgili bir sorunuz mu var:

PC veya Mac?

İyi haber şu ki, her iki işletim sistemi de yıllar içinde gelişti ve bu sadece bilgisayarınızı veya dizüstü bilgisayarınızı nasıl kullandığınıza bağlı. Bana sorarsanız, iki işletim sistemi arasındaki çizgi her güncelleme ile azalmaya devam ediyor.

Yaratıcı profesyoneller, geleneksel olarak Mac’leri yıllarca kullanmaktadır ve aşina oldukları programlara bağlı kalma eğilimindedir, bu nedenle Apple bilgisayarları video ve grafik editörlerinde daha popülerdir. Apple ekosisteminin derinliklerindeyseniz ve bir iPhone, iPad veya Apple Watch kullanıyorsanız, tüm bu cihazların birlikte nasıl çalıştığını iyi bilirsiniz.
Ancak, daha düşük bir fiyat noktası için benzer özellikli bir PC elde edebilirsiniz ve bu Windows makinelerinin sahip olduğu tek şey – maliyet. Windows hala işyerinde yaygın olarak kullanılıyor ve birçok insan bu konuda rahat ediyor. Yine, bunların tümü hangi programları ve kullanıcı arayüzlerini tercih ettiğinize bağlıdır.

Bağlantı ve Girişler:

Bugünlerde tonlarca bağlantı seçeneği var ve gelişmeye devam ediyorlar, bu yüzden kafa karıştırıcı olabilir, USB-C, USB 3.1 portları ve en az Wi-Fi tarafında 801.11AC arayın.
Bu seçeneklere sahip bilgisayarlar daha pahalı olabilir, ancak gelecek yıllar için hazırlıklı olacaksınız. Her zamanki gibi, bir bilgisayar ne kadar fazla bağlantı noktasına sahipse, o kadar iyidir.

Fiyat:

Bilgisayarınızı yalnızca web’de gezinmek, e-posta göndermek ve ara sıra video izlemek için kullanmayı planlıyorsanız, daha ucuz bir bilgisayar düşünebilirsiniz. Unutmayın, bugünlerde en ucuz olanlar bile günlük işleri yapabilecek kadar güçlü.
Bilgisayarınıza iş için güveniyorsanız, en azından orta menzilli bir cihaz hedefleyin. Daha pahalı olabilirler, ancak kazanacağınız hız ve zamandan memnun kalacaksınız. Genel bir kural olarak, performans ne kadar iyi olursa bilgisayar da o kadar pahalı olur.

KARAR

Sonuç olarak; bütçenizi ve makinenizi nasıl kullanacağınızı değerlendirin, ve buna göre kararınızı verin. Umarım bu ipuçlarıyla fiyat ve performans arasında doğru dengeyi bulursunuz. Bugünlük bu kadar. bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle. Şimdilik hoşçakalın. Boz yüksek performanslı ve hızlı günler diler.

İlgili Yazılar
Yorum yapın