Kaliteli ve Sağlıklı Bal Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bal, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde zengin bir besindir. Balın vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Fakat yapay gıdaların armasından nasibini alan ürünlerden biride baldır. Piyasada o kadar çok bal var ki kaliteli ve sağlıklı bal seçmek ve bulmak bir mesele oldu. Bugün kaliteli ve sağlıklı bal nasıl seçilir? Gerçek balın faydaları ve hangi marka bal iyidir gibi konulardan bahsedeceğiz.

Bal Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Kalite: Balın kalitesi balın bileşimine, arılar tarafından toplanan nektarın kalitesine, bölgedeki flora ve faunanın çeşitliliğine ve balın nasıl işlendiğine bağlıdır. İyi kalitede bir bal tat, aroma ve doku bakımından birörnek olmalıdır.
  • Isıl işlem görüp görmediği: Çoğu paketli bal raf ömrü ve kristalleşmelere karşı ısıl işleme tabi tutulur. Bu ısıl işlem sonrasında bal bazı özelliklerini kaybeder ve gereken faydayı sağlamayabilir. Güvendiğiniz bir bal üreticisinden ham bal almanız sizin için daha faydalı olacaktır.
  • Saflık: Sahte bal üretimi günümüzde oldukça yaygındır. Saf bal, %100 saf doğal bal olarak tanımlanır. Sahte bal, pekmez, mısır şurubu ve diğer tatlandırıcılarla yapılır. Saf bal satın almak, etiketleri okuyarak ve güvenilir doğal bal kaynaklarından saf bal satın alarak yapılabilir.
  • Menşei: Balın menşei, balın kalitesi ve tadı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Balın nereden geldiğini bilmek, bölgesel lezzet farklılıklarını ve çiçek çeşitliliğini anlamak için önemlidir.
  • Saklama Koşulları: Bal nemli ve hafif ortamlarda kolay bozulur. Balın saklama koşulları kalitesinin korunması açısından önemlidir. Serin ve kuru bir yerde saklanması tavsiye edilir.
  • Marka ve satıcı güvenilirliği: Bal alırken, güvenilir bir marka ve satıcı seçmek önemlidir. Kaliteli bal üreticileri genellikle ürünleri hakkında bilgi verirler ve müşteri memnuniyetine önem verirler. İyi bir müşteri hizmeti sunan bir satıcı seçmek, sorularınızı yanıtlamak ve iade politikalarınızı sağlamak açısından önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Mutfak Eşyaları Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Balın Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kemikleri güçlendirmesi, dolaşım sistemine yardımcı olması, öksürüğe ve uykusuzluğa iyi gelmesi, bronşit hastalığına iyi gelmesi yer almaktadır. Özellikle çocukların ve yaşlıların tüketmesi önerilmektedir. Bal satın alırken balın kalitesine özen gösterilmelidir. Birçok e ticaret sitesi gerçek bal sattığını iddia ederek tüketicileri dolandırmaktadır. Dolandırılmamak için güvenilir yerlerden kaliteli bal almaya dikkat etmelisiniz.

Ham Bal Nedir?

Fabrikasyon olarak ısıl işlem görmemiş olan , kovandan ilk çıktığı haldeki saf bala “ham bal” denir.

Aşağıda belirtilen bal markaları en çok tüketilen ve en çok güvenilen bal markalarıdır.

Hangi marka bal iyidir?

  • Binboğa Bal,
  • Anavarza Bal,
  • Anzer Bal,
  • Balparmak Bal,
  • Atatürk Orman Çiftliği Balı,
  • Siirt Pervari Balı,
  • Şırnak Beytüşşebap Balı,
  • Erzincan Balı,
  • Van Erciş Kara kovan Balı.

Yukarıda ismi verilen markalar Türkiye’de en iyi balı üreten firmalardır. Kaliteli bal tüketmek istiyorsanız yukarıdaki bal seçeneklerini deneyebilirsiniz. Bu balların bir kısmını markette bulamayabilirsiniz ancak neredeyse hepsinin internet üzerinden satışı bulunmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapılacaksa satıcı firmaya dikkat edilmelidir. Gerçek bal yerine sahte bal satabilirler.

En güvenilir bal hangisi?

Organik ve sertifikalı üretim yapan, bir çok referansı bulunan eğriçayır markalı balları güvenle tüketebilirsiniz.

kaliteli ve sağlıklı bal, balın faydaları, hangi marka balPin

 Balın Gerçek Bal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 Balın gerçek mi yoksa sahtemi olduğunu anlamanız biraz zor olabilir ancak bu durumun bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktalara dikkat ederseniz balın gerçek bal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bir bardak sıcak su içerisine biraz bal ekledikten sonra balın hemen dağılmaması gerekir. Gerçek bal suyla hemen etkileşime geçmez. Satın aldığınız balı yedikten 15 ya da 20 saniye sonra ağzınızda bal tadı kalıyorsa bal gerçektir. Gerçek bir balı kaşığa aldığınız zaman kesintisiz akar. Ayrıca gerçek bal soğuk havada donmaktadır. Donmayan bir bal sahtedir. Sahte bala göre gerçek balın kıvamı biraz daha katıdır. Gerçek balı tükettiğiniz zaman genzinizde hafif yanma hissi oluşmaktadır.

 Bal Nasıl Tüketilmeli?

 Balı hem yemeklerde hem de tatlılarda kullanarak tüketebilirsiniz. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için kaynamış içeceklere eklemeyiniz. Özellikle çay veya kaynatılmış süt gibi içeceklere eklenen bal doğal özelliklerini kaybetmektedir. Sabah kahvaltıda bir tatlı kaşığı balı dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Meyvelerin üzerine 1 tatlı kaşığı bal dökerek tüketebilirsiniz. Çocuklar için ballı çilekli süt hazırlayabilirsiniz. Tatlıların üzerine döküp estetik bir görüntü kazanabilirsiniz. Bal kullanacağınız yiyeceklerin içerisine fazla şeker eklememelisiniz.

Bal Neden Fazla Tüketilmemeli?

Bal yüksek kalorili bir besin kaynağı olduğu için kilo alımına neden olur. Fazla tüketilen bal, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Şeker hastaları ve kilo sorunu olan kişilerin fazla bal tüketmemeleri gerekir.

 Bal Nasıl Muhafaza Edilir?

Balı buzdolabında değil oda sıcaklığında muhafaza etmeyi unutmayınız. Balı muhafaza ederken kapağının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Aşırı nemli bir ortamda bulunmadığı sürece balın bozulması gibi bir durum söz konusu değildir.

 

İlginizi Çekebilir

Yorum yapın

Grupanda