Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler

Aliexpress’te yapılan alışverişlerde ”- Aliexpress gümrük vergisi ne kadardır?” ”-Ürünüm gümrüğe takılır mı?” gibi sorular aklınızı kurcalıyordur. Gelin hep birlikte Aliexpress Gümrük vergisi sınırı Ne kadardır? Ürünüm Gümrüğe takılır mı? Aklınızdaki soruları cevaplayalım.

Gümrük bakanlığının son açıkladığı genelgeye göre eskiden 22 EUR olan gümrük vergisi sınırı kaldırıldı. Eskiden alışveriş yaptığınızda, 22 EUR geçmeyen gönderileriniz vergiden muaf tutuluyordu. Son yapılan değişiklik ile bu limit kaldırıldı ve avrupa ülkelerinden gelenler için %18, diğer ülkeler için %30 olarak belirlendi. Bu demek oluyor ki artık aliexpress veya yurt dışından posta yolu ile yapacağınız tüm online alışverişlerinize gümrük vergisi ödemeniz gerekmektedir.

Gümrük Vergisi Limiti Ne kadardır?

Aliexpress ve diğer tüm yurt dışı alışveriş sitelerinde gümrük vergisi limiti 150 Euro olarak belirlenmiştir. Bu fiyatın üzerinde bir alışveriş yaparsanız beyanname hazırlamanız gerekecektir. Bu beyannameleri Ptt atadığı gümrük memurları tarafından hazırlanabilmektedir.

Aliexpessten Vergisiz Alışveriş Yapılabilir mi?

Şuan içi Aliexpress veya herhangi bir yurt dışı alışveriş sitesinden vergisiz alışveriş mümkün değildir. Her alışverişiniz için gümrük vergisi hesaplanacaktır.

Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi GerekenlerPin
Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler 3

Ürünüm Gümrüğe Takılmaması İçin Ne yapabilirim?

Ürününüzün gümrüğe takılmaması için yapılması gerekenler söyle sıralanabilir:

  • Satın alacağınız ürünün gümrük yasaklı olup olmadığını kontrol edin.
  • 150 EUR olan satın alma fiyat limitini aşmamaya özen gösterin.(vergiler ve kargo ücretleri hariç)
  • Eğer 150-1500 EUR arasında bir alışveriş yapacaksanız 30 kg fazla olmamalı. Eğer bu aralıkta bir alışveriş yapıyorsanız diğer yansıyabilecek ücretleri (beyanname hizmeti, depo hizmeti gibi) hesaba katmalısınız.
  • Vergiler dahil alışveriş (vergileri peşin ödeyerek) yapmanız daha güvenli olacaktır.

Ürün Gümrüğe Takılırsa Ne kadar Gümrük Vergisi Öderim?

Bununla ilgili net bir hesaplama yapılamamasına rağmen şu şartları göz önünde bulundurun:

  • Avrupa birliği ülkeleri için gümrük vergisi %18, Düşer ülkeler için %30 olarak hesaplanır.
  • Satın aldığınız ürün Özel Tüketim Vergisine Dahil ise atı olarak ötv eklemelisiniz.
  • Eğer TRT Bandrolüne tabi ise bunlara ek olarak hesaplamalısınız.
  • Eğer 150-1500 EUR arasında bir alışveriş ise depo ücretleri ve müşavirlik gibi ücretlerde çıkacaktır.

Gümrük Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gümrük Vergisi Neye Göre Hesaplanıyor?

Bazı ürünleri gümrük açıp, ürün değerini internetten araştırıp veya piyasa değerine bakarak gümrük vergisini hesaplıyor. Eğer ürünün değerini tespit edemez ise sizden fatura, kredi kartı ekstresi veya satın alma ekranı görüntüsünü beyan etmenizi isteyecektir.

Faturayı Nasıl Tedarik ederim?

Faturayı satın aldığınız firmadan istemelisiniz. Firma elektronik ortamda proforma fatura hazırlayıp size gönderecektir.

Son Yayınlanan Gümrük Vergisi Genelgesi : Ticaret bakanlığı sitesinden güncel olarak takip edebilirsiniz.

Sonuç olarak gümrük vergisi Ülkemizde her üründe uygulanmakta ve yurt dışı alışverişlerde bu hususlara dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

İlginizi Çekebilir

“Aliexpress Gümrük Vergisi: Bilinmesi Gerekenler” üzerine 151 yorum

  1. merhaba araba teyb için 12v usb aux aparat aldım 20 tl ye bugün aliexperesten kargoda 20 dolar yazıyor ne kadar vergi öderim iptal edeyimmi

    Yanıtla
  2. Selam aliexpress siparişime telefon numarası yazmadığımı fark ettim bir sorun olur daha doğrusu numara var ama 5xx li kısmı gözükmüyor.

    Yanıtla
    • Merhaba Salim bey,

      Adresiniz doğru ise Herhangi bir problem olmayacaktır. Dağıtım yapan kişi sizi bulamayınca en yakın postahane ye bırakacaktır. Şahsen başvuru yaparak paketinizi alabilirsiniz.

      Syg

      Yanıtla
  3. merhabalar takipsiz kargolar haliyle takip edilmediği için gümrüğe takılmama gibi bir durumu var mıdır?

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Takipsiz kargolar artık ülkemize girdiğinde kayıt altına alınıyor. Gümrük vergisine tabidir.

      Syg.

      Yanıtla
  4. Merhabalar,
    Ürünüm gümrükte ve çekim için müşavirle görüşmemi öneriyorlar. Bu Ürünü direkt çekemez miyim? Bir de Ce belgesi olduğu için ekstra uğraşılacağını söylüyorlar. Ürüne ödediğim ücretin 2 Katı kadar gümrükten çekmem için fiyat isteniyor. Bu konuda nasıl ilerlemem gerekir?

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Aldığınız ürünler nedir? Eğer ticaret erbabı değilseniz sizin için işlemler pahalı olacaktır. Gümrük müşaviri ile çalışmanız şart. Yada teslim almayın ürün geri gitsin. Kargo ücretleri hariç ücret iadesi alın.

      Syg.

      Yanıtla
  5. 105 tl değerinde bilgisayar parcası sipariş geçtim aliexpress pcıe wifi kartı ne vergi cıkar acaba

    Yanıtla
    • Merhaba,

      %20 + sabit ücretler çıkacaktır. En az 15 TL en fazla 30 TL gümrük vergisi çıkacaktır.

      Syg.

      Yanıtla
    • Merhabalar 245 liralık 8 adet ürün sipariş ettim hepsi farklı farklı mağazalar vergi ne kadar öderim ve gümrüğe takılırmı ?

      Yanıtla
      • Merhaba,

        Her ürün için (ayrı paketlenmiş her ürün için) %20 , minimum 15 TL adet başına vergi ödersiniz. Min. 120 TL gümrük vergisi çıkacaktır.

        syg.

        Yanıtla
  6. Gelen ürün tekte olsa 5 te sonucta fiyatin yüzde 20 sine gelecek burada adet te vergi ücreti fark etmiyorki

    Yanıtla
    • Merhaba Feray,

      Aliexpress’ten yaptığınız alışverişiniz için teslimat süresi içerisinde ürün elinize ulaşmaz ise
      Birinci yapmanız gereken satıcı ile iletişime geçerek onay süresini uzatmasını isteyebilirsiniz. Eğer sonuç alamazsanız;
      Anlaşmazlık açmanız gerekir. ürün ulaştımı? sorusuna ”hayır” lojistik takip problemleri altından ” satın alma koruma süresi bitiyıor fakat paket hala aktarımda” seçeneği ile anlaşmazlık açmalısınız.

      syg

      Yanıtla
  7. Bende 16 parça ürün verdim (918 tl) ama vergi olayının fiyatlara yansıyacağını sanıyordum. Ücretsiz gönderim seçtim hep. Siparişi 2 hafta önce verdim sölediğiniz şekilde iade edersem param geri yatarmı ?

    Yanıtla
    • Merhaba Feray ,

      16 parça ürün için tek tek iade etmeniz çok sancılı bir süreç olacaktır. Ürünler tek satıcıdan alındı ise ürünleri teslim almaz ve vergilerini ödemezseniz, ürünler satıcıya iade edilir ve kargo ücretleri hariç ücret iadesi alabilirsiniz. Fakat dediğim gibi tek tek yapmanız hem sancılı hemde uğraştırıcı bir süreç olur. Size tavsiyem ürünler geldiğinde makul gümrük vergileri çıkanları almanız ve diğerleri için iade işlemi yapmanız yönünde olacaktır.

      syg

      Yanıtla
  8. Iyi gunler ben abiye elbise almak istiyorum degeri 500 tl civarında buna ne kadar gumruk vergisi gelir

    Yanıtla
  9. Merhaba aliekspres ten akilli saat siparisi verdim ancak urun gumrukte beklemis 12 gun somunda geri gitmis bu urune odedigim ucret bana geri yatirilir mi yoksa bizim para yandii mi bilgi verir misiniz

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Geri gittiğine dair olan kargo hareketlerini ekran görüntüsü alarak işaretleyin. Anlaşmazlık açın. Ürün ulaştımı? Sorusuna hayır cevabını verin. Bundan sonra açılan seçeneklerden lojistik takip problemleri altından ürün satıcıya iade edildi seçeneği ile anlaşmazlığı açın.Ekran görüntülerini kanıt olarak yükleyin.Kargo ücretleri hariç genelde iade olamktadır.

      Syg

      Yanıtla
  10. Alibaba dan nakliye dail 190 dolarlık ürün aldım 10 adet. Ürünler yasaklı ürün deil faturası da elimde mail yoluyla istedim gümrük vergisini ödedikten sonra ürünü kapıda teslim ala bilir miyim yoksa beyanname mi açtırmak gerekiyor

    Yanıtla
    • Merhaba Kerem,

      Siparişiniz, Posta yolu ile taşıması yasaklı ürün ise herhangi bir şekilde teslim almanız mümkün değildir. Sadece adet olarak bir sıkıntı varsa gümrük beyannamesi hazırlatmanız gerekecektir.

      syg.

      Yanıtla
  11. KOZMETİK ÜRÜNLERİ SİPARİŞ ETTİK. KOZMETİK EŞYALARI MİKTARI 150 tl GÜMRÜĞE TAKILDIĞI BİLDİRİLDİ. BU EŞYALAR GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE GÖNDERİLİP ORADAN VERGİSİNİ ÖDEDİKTEN SONRA TESLİMMİ ALACAĞIZ YOKSA EL Mİ KONULACAK BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM

    Yanıtla
    • Merhaba,

      Kozmetik ürünler gümrük yasaklı ürünlerdir ve tespit edildiğinde gümrükten geçmemektedir. Bu durumda ürünler satıcıya iade edilecektir. Detaylı bilgi için gümrük ile iletişime geçmelisiniz. Daha sonra anlaşmazlık açarak ücret iadesi alabilirsiniz.

      syg

      Yanıtla
    • Merhaba Nur,

      27-30 TL arası maksimum vergi çıkacaktır. Satıcı ile görüşün değerinden fazla paket üzerine yazmasın.

      Syg .

      Yanıtla
Yorum yapın

Grupanda